Anul trecut am lansat gama Knorr Thai, ocazie cu care am organizat #ExpeditiaAsiatica. Astazi aflam secretele bucatariei fusion european-asiatice, de la Chef Bogdan Manolache, castigatorul concursului #ExpeditieAsiatica.
Campania #ExpeditieAsiatica de anul trecut a avut ca premiu un training culinar pentru bucatari profesionisti, in Asia, la Bangkok Thai Academy.
Castigatorul, Chef Bogdan Manolache, a ajuns la trainingul oferit de Unilever Food Solutions, in Thailanda. Asa ca am profitat de ocazie, sa tinem un Jurnal de Calatorie, pentru a afla cum se amesteca aromele si gusturile in bucataria fusion european-asiatica.
Ce inseamna fusion european-asiatic?
Chef Bogdan Manolache vorbeste despre o imbinare intre bucataria europeana si gusturile specifice Asiei, pentru ca, desi la poli opusi, cele doua modalitati de a gati se pot intalni. Chef Bogdan Manolache considera ca orice restaurant poate introduce feluri de mancare sau elemente asiatice in meniu, intrucat bucataria din Orientul Indepartat mizeaza pe ingrediente proaspete si preparare rapida.
Meniu fusion european-asiatic de la A la Z
L-am invitat pe Chef Bogdan Manolache sa ne spuna cum a vazut bucataria asiatica, de la aperitive, pana la supe, feluri principale si ajungand la garnituri si deserturi. In bucataria thailandeza, aperitivele sunt alcatuite, in general, din salate crocante, sanatoase, aromate si proaspete. In aceste salata se folosesc mixuri de frunze verzi, legume si fructe, cu diferite toppinguri.
Supele asiatice, spre deosebire de supele si ciorbele traditionale romanesti, sunt pregatite pe loc, la comanda, din ingrediente proaspete. Se folosesc mixuri de legume fresh, carne de pui, peste si fructe de mare, pentru bolurile aburinde de supa, pe care bine le numesc vesticii “comfort food” (mancare ce te face sa te simti bine). De altfel, si felurile principale asiatice mizeaza pe ingrediente proaspete, bine condimentate. Si, la fel ca in cazul supelor asiatice, felurile principale sunt compuse din carne de pui, porc, peste, fructe de mare si multe legume. Multe, colorate si extrem de aromate.
Astfel de preparate aromate si condimentate au nevoie de o garnitura complementara, de un gust neutru, simplu si satios. Tocmai de aceea in bucataria thailandeza garnitura de baza o reprezinta orezul sau taiteii (noodles) din orez. Despre deserturile asiatice am aflat ca au la baza fructele aromate, proaspete, varianta ideala de a "curata palatul" si a incheia o masa.
Tocmai aici intervine frumusetea fusion-ului dintre cele doua bucatarii. Bucataria europeana este extinsa, complexa, bazata pe feluri pregatite in avans, pe gusturi bogate, ce uneori se completeaza si se “aseaza” in preparare la cuptor sau prin fierbere. Gustul unui preparat difera de la o regiune la alta, desi ingredientele de baza si tehnicile sunt aceleasi, dozajele facand diferenta. La fel de vasta este si bucataria asiatica, insa regulile de preparare nu sunt atat de stricte, totul bazandu-se pe mixurile de gusturi, pe preparea rapida. Dulce, iute, sarat si foarte parfumat pare a fi crezul dupa care bucatarii thailandezi prepara felurile de mancare. Intotdeauna exista legume proaspete, ce isi pastreaza textura crocanta. De cele mai multe ori meniul se prepara pe loc si intotdeauna condimentele si plantele aromatice joaca un rol esential in pregatirea mancarurilor asiatice. In bucataria thailandeza poti amesteca materiile prime asa cum iti doresti, atata timp cat respecti “graficul” gustului asiatic: imbinarea de dulce, iute si sarat.
Cum se intalnesc bucataria asiatica si gusturile europene si de ce acest fusion?
Chef Bogdan Manolache priveste fusionul dintre cele doua bucatarii drept o modalitate de a conferi un plus de savoare preparatelor locale. Tocmai deaceea, de la intoarcerea din Expeditia Asiatica a integrat in meniul locatiei sale o salata cu fructe de mare si cateva preparate principale pe baza de pui, peste si fructe de mare.
A avut ocazia sa descopere adevaratul gust al preparatelor asiatice si ocazia de a invata cum se folosesc condimentele si mixurile de arome si a avut acces la tehnicile de gatit, pe care le-a exersat pentru a recrea aromele ce se intalnesc in “palatul" asiatic. Bucatarul chef al restaurantului Continental Forum s-a intors cu un bagaj de cunostinte, care s-a transformat deja in noi dish-uri. Dar si cu o noua privire asupra intregii experiente asiatice. Am zice ca ingredientele si savoarea preparatelor proaspete si care te fac sa te simti bine ii ajuta pe tailandezi sa primeasca viata cu zambetul pe buze si cu bratele deschise.
DESCARCA RETETELE FUSION!
Daca esti curios sa vezi ce retete a pregatit Chef Bogdan Manolache dupa intoarcerea din Asia, completeaza datele de mai jos si apasa butonul "Descarca"