CHEFS STORIES iti aduce povestile bucatarilor profesionisti din Romania, din experienta lor, spuse chiar de ei! In 2019, prin newsletterul Unilever Food Solutions primesti in fiecare luna episoade noi: asigura-te ca esti abonanat aici!
Continuam seria exemplelor de succes, a bucatarilor care ne inspira cu Chef Sorina Dunac, Maestru in Arta Culinara.
A facut Scoala de bucatari, apoi scoala de bucatari specialisti si scoala de bucatari chefi si are gradul de Maestru in Arta Culinara la Brasov. Chef Sorina Dunac spune ca si-a inceput cariera din copilarie, inspirata fiind de tatal sau, bucatar-sef, despre care isi aminteste ca era autoritar si ascultat de colegii sai la munca, dar cald acasa. Desi parintii sai si-ar fi dorit un alt parcurs pentru ea, astazi stam de vorba cu Sorina Dunac in calitate de Maestru in Arta Culinara.
Am crescut in bucatarie. Imi amintesc agitatia si mirosul de ceai, de zahar ars si esenta de rom. Ma entuziasma meseria tatalui meu si am fugit de acasa de cateva ori sa fiu acolo, unde lucra el.
Curriculum Vitae al unei cariere de 30 de ani
- Sorina Dunac isi incepe activitatea primind oportunitatea de a lucra saptamanal la Hotel Victory in Mamaia. Ramane acolo timp de 7 ani, urmand cursuri de pregatire profesionala.
- A urmat Hotel Scandinavia, un hotel de 5 stele din Mamaia. Si apoi Hotel Bulevard, Hotel Del Mar, Hotel Arena Regia din Mamaia-Nord, la Hotel Aurelius in Poiana Brasov, la Alpin, in Poiana Brasov. A avut o buna perioada afacerea sa, lucrand pe cont propriu.
- A gatit pe Fregata Maria, pentru toti presedintii tarii.
- A plecat in Spania, urmand sa lucreze intr-un restaurant proaspat-deschis in Madrid, dupa inchiderea firmei si in urma unor probleme de sanatate. Acolo a facut un curs de 6 saptamani pentru a invata meniurile zonei respective.
- A lucrat in Germania, unde i s-a parut provocator sa creeze mereu preparate cu gust, ingredientele fiind asemanatoare.
Totusi, povestea Sorinei Dunac incepe ca fiind invatatoare. Si, daca ar fi sa isi aduca aminte exact de clipa ce marcheaza cariera sa, ea spune ca atunci cand s-a casatorit, tatal sau i-a dat un retetar, dupa care sa ii gateasca sotului ei. Al doilea pas a fost sa preia propunerea de a inlocui un bucatar, pentru un prieten, in Mamaia, desi se gandea ca va continua cariera de invatatoare. Insa, dragostea si pasiunea pentru gatit au prevalat, in ciuda sacrificiilor facute pe parcurs, in detrimentul familiei.
Nu m-am considerat impulsiva, nici perfectionista, insa foarte exigenta in bucatarie. Si am urmarit mereu sa scot ce e mai bun din oamenii pe care i-am format. Am urmarit pasiunea dar si responsabilitatea in bucatarie. Consider ca dorinta de a afla ce e nou si a pune intrebari denota ca cineva e interesat.
De altfel, Chef Sorina Dunac spune ca intotdeauna a vazut la bucatarii pe care i-a format si care si-au dorit o cariera de succes o sclipire, un entuziasm de a afla tot ce se intampla in bucatarie. Cat despre felul in care se incepe o cariera in bucatarie, Chef Sorina Dunac spune ca ar fi de preferat ca la debut sa se faca o scoala, un curs. Insa ca este important si lucrul in bucatarie, ca viitorii bucatari sa stie ce ii asteapta. Indiferent unde sunt facute cursurile, in tara sau in strainatate (Chef Sorina Dunac a facut si un curs in Spania si a lucrat in Germania), esential este sa vrei sa inveti. De altfel, ea admite cu caldura ca ii place sa afle secrete si de la batranele de la sate, in ceea ce priveste anumite retete traditionale.
Tot cu caldura, aflam de la Chef Sorina Dunac ca de la tatal sau a preluat atitudinea responsabila, veleitatile de a conduce bucataria si forta de munca. Si ca meseria ei de bucatar a inceput sa se dezvolte facand cursuri, fiind mereu avida de nou, dornica de a fi la curent cu tendintele, cu tot ce este noutate. I-a placut intotdeauna sa experimenteze si asta se vede in dorinta ei de a explora traditiile culinare de la munte, la mare, la delta, peste hotare.
De multe ori raman in bucatarie, dupa terminarea programului, si experimentez. Si nu obosesc. Si nu imi dau seama cand trece timpul. Imi da energie, imi da satisfactie aceasta meserie.
10 intrebari despre bucatarie cu Chef Sorina Dunac
Care sunt cele mai importante trasaturi la membrii echipei?
Ador oamenii ambitiosi, responsabili. Nu conteaza varsta ori statutul. Nici scoala atat de mult, cat conteaza omenia pentru mine. Conteaza sa isi doreasca sa invete, sa fie interesati de meserie nu doar de partea financiara a jobului.
Ce apreciati cel mai mult la colegi?
Spiritul de echipa. Imi place sa vad ajutor reciproc, colegialitate, armonie, implicare intre oamenii din bucatarie.Ii rotesc des pe cei din bucatarie la alte statii, pentru a le starni curiozitatea si pentru a-i face sa invete.
Care au fost greselile de inceput de cariera din care ati invatat?
Eram nestiutoare. Cand am acceptat prima pozitie de bucatar, fara a avea experienta si a venit primul control mi-am dat seama ca nu aveam experienta, ca trebuia sa fiu responsabila. Mi-am dat seama ca nu eram in conformitate cu regulile.
La ce nu v-ati fi asteptat niciodata cand ati inceput ca bucatar?
Impactul mare la schimbarea din invatamant in alimentatie publica a fost vocabularul oamenilor si vulgaritatea personalului. Atunci am fost debusolata.
Cum dezvoltati o reteta-semnatura?
Imi place sa gatesc natural, apropiat de traditional. Folosesc multa verdeata. Si prefer sa experimentez cu ingrediente ”din gradina”. Am facut si meniuri pentru evenimente cu altfel de produse, insa prefer tot ce este natural, poate achizitionat de la producatori. Atat pe a la carte, cat si in linia de autoservire prefer sa avem mai multe preparate gatite, mai putin semi-congelate.
V-a dat vreun preparat batai de cap?
La inceput ma speria bucataria asiatica si condimentele folosite.
Aveti un preparat care va este drag?
Nu as putea sa spun ca am un anumit preparat. Imi este drag sa fac orice, de la gustari reci, pana la prepratele la tigaie.
Ce este important in conceperea unui meniu?
In primul rand e important sa stii ce dotari ai in bucatarie. Trebuie tinut cont de loc, de amplasament, de felul clientilor restaurantului. Si trebuie tinut cont si de oamenii pe care ii ai in bucatarie. Pana la urma, clientul trebuie sa fie multumit si sa revina.
Care e relatia pe care o creati cu clientii? Ce doriti sa le transmiteti?
Trasmit emotie, gust, frumos in farfurie. Si doresc sa am clienti satisfacuti. Vreau sa se vada exigenta, pasiunea in farfurie. Conteaza cum arata preparatul dar si gustul. Imi creste inima cand clientii sunt multumiti.
Care sunt top 5 caracteristici ale unei meserii de succes in domeniul culinar?
Responsabilitatea, exigenta, simtul raspunderii, in afara de pasiune si de talent. Trebuie sa fii si un bun organizator al timpului si al resurselor.
Un mesaj pentru cei ce urmaresc acest film:
In primul rand imi respect si admir colegii. Imi doresc schimburi de experienta si intalniri, pentru ca de aici se nasc performanta, ideile si succesul. Mult succes, colegii mei! Multa sanatate, rabdare, toleranta, eficienta!
Un sfat pentru cei aflati la inceput de drum:
Trebuie sa fiti ambitiosi. Daca iti place si esti pasionat, continua drumul!
Nu rata Sezonul 1 CHEFS STORIES Romania!
Asigura-te ca esti abonat la newsletter si primesti nu numai urmatoarele episoade CHEFS STORIES, dar si inspiratie, retete si evenimentele comunitatii.
-
Nu rata Sezonul 1 CHEFS STORIES Romania!
Asigura-te ca esti abonat la newsletter si primesti nu numai urmatoarele episoade CHEFS STORIES, dar si inspiratie, retete si evenimentele comunitatii.
Vrei sa vezi acum trailerul oficial al urmatorului episod? Intra pe canalul de YouTube.
Ce vei obține
- Acces către cursuri gratuite pentru bucătari
- Rețete și ponturi de la chefi din întreaga lume
- Cele mai recente trenduri culinare