Menu

Contaminarea incrucisata a alimentelor se refera la transferul bacteriilor sau al altor microorganisme de la o substanta la alta. Contaminarea incrucisata poate aparea si in alergeni, substante chimice si toxine. Contaminarea incrucisata in alimente poate aparea in urmatoarele moduri:

  • de la mancare la mancare
  • de la oameni la mancare
  • de la echipamente la alimente

Sfaturile de mai jos te ajuta sa previi contaminarea incrucisata si toxiinfectiile alimentare in randul oaspetilor:

1. Verifica temperatura la livrare

1. Verifica temperatura la livrare

Cand primesti o livrare cu produse proaspete, masoara temperatura fiecarui ingredient. Daca acestea nu au o temperatura scazuta, bacteriile pot creste mai repede, ceea ce duce la toxiinfectie alimentara. In acest caz, suna imediat furnizorul si returneaza produsele. 

2. Tine substantele chimice toxice departe de alimente

2. Tine substantele chimice toxice departe de alimente

Pastreaza substantele chimice toxice si produsele de curatare departe de alimente. Nu pune niciodata substante periculoase deasupra alimentelor.

3. Nu depozita niciodata la nivelul podelei

3. Nu depozita niciodata la nivelul podelei

Nu depozita cutii pe podea, ci pe o masa sau un raft ridicat. Podeaua este o sursa de bacterii. Conform Codului alimentar FDA din 2009, toate alimentele dintr-o bucatarie profesionala trebuie depozitate la cel putin 6 centimetri deasupra podelei.

4. Pastreaza spatiul de depozitare bine ingrijit

4. Pastreaza spatiul de depozitare bine ingrijit

Asigura-te ca spatiul de depozitare si produsele sunt curate si igienice. Ar trebui sa poti inchide spatiul de depozitare pentru a-l pastra uscat si ferit de bacterii.

5. Foloseste sistemul FIFO

5. Foloseste sistemul FIFO

FIFO inseamna First-In First-Out (primul intrat, primul iesit) si este una dintre cele mai bune metode de gestionare a stocurilor. Produsele perisabile ar trebui sa fie plasate in partea din fata a spatiului de depozitare, in timp ce produsele cu termen de valabilitate mai mare, pot fi pastrate in spate. Prin utilizarea unui sistem FIFO de stocare al alimentelor, te asiguri ca alimentele care expira primele sunt utilizate mai intai. Acest sistem maximizeaza folosirea produselor proaspete si minimizeaza risipa.

6. Eticheteaza alimentele

6. Eticheteaza alimentele

Nu uita sa adaugi data de preparare atunci cand mancarea este gata! Cel mai bine utilizezi stickere sau etichete care contin numele si data preparatului.

 

Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor:

  • CE SA FACI

    CE SA EVITI  
    • Pastreaza ingredientele crude departe de mancarea gatita
    • Pastreaza carnea gatita deasupra carnii crude, in frigider
    • Pastreaza mancarea acoperita si protejata
    • Curata si igienizeaza toate echipamentele si bancurile de lucru
    • Poarta haine curate
    • Spala-te pe maini inainte de a atinge mancarea
    • Nu toca niciodata carnea gatita si cruda pe acelasi tocator
    • Nu manevra mancarea cruda, apoi mancarea gatita, fara sa te speli pe maini
    • Nu atinge cosurile de gunoi cu mainile
    • Nu folosi acelasi cutit pentru ingrediente crude si gatite, fara sa-l speli inainte

     

     

     
Home
Produse
Retete
Inspiratie
Menu