Restaurantul tau are clienti cu intoleranta la gluten? Iti punem la dispozitie un ghid de initiere in pregatirea preparatelor fara gluten, dar si inspiratie pentru a pregati cele mai savuroase retete.
Intrucat cazurile de alergii sau intolerante la gluten se inmultesc, si bucataria ta trebuie sa faca fata cererii. Poate parea complicat ori dificil sa incluzi in meniul restaurantului tau aceste preparate gluten free. Poate ti se pare ca doar specialistii pot pregati farfurii fara gluten, si poate crezi ca ai nevoie de ingrediente specifice complexe. Suntem aici sa demontam acest mit si sa iti prezentam in brosura noastra informatii si sfaturi de care ai nevoie pentru aceasta provocare culinara: dish-uri fara gluten la fel de gustoase si de hranitoare!
Cu retetele si produsele adecvate, poti prepara in bucataria ta, produse destinate personanelor ce sufera de boala celiaca. Fara sa contaminezi alimentele, in completa siguranta. Vei vedea ca gatitul fara gluten poate fi la fel de creativ si de savuros ca si cel cu gluten! Vei vedea ca nu exista limite! Singura limita este sa nu contaminezi alimentele fara gluten din prepararea celorlalte farfurii. Insa, si pentru ca aceasta sarcina sa fie usoara, avem cateva solutii destepte!
Ce alimente nu pot fi mancate de persoanele ce au intoleranta la gluten?
Boala celiaca este incapacitatea organismului de a descompune glutenul, gasit in grau si in alte cereale.Asadar, principalele alimente si produse derivate sau care contin grau trebuie eliminate. Graul si derivatele: grau dur, gris, alac, camut, orz, secara, ovaz, malt, cuscus trebuie inlocuite pentru meniul destinat persoanelor celiace.
Painea, produsele de brutarie, amestecurile de copt, pastele, pesmetul, biscuitii, berea, cafeaua de malt, amestecurile musli, aditivii pe baza de gluten, tartinabilele, aromele si condimentele, sosurile, batoanele de ciocolata, bauturile care contin cacao, surimi, si produsele ce contin proteine de grau hidrolizate trebuie tinute departe de bucataria Gluten Free.
Produse ce inlocuiesc glutenul cu succes, in bucataria ta
Vestea buna este ca poti inlocui cu succes fainurile de grau si alte cereale cu ingrediente adecvate persoanelor ce se feresc sa consume gluten.
Poti folosi faina de ovaz, de hrisca, faina de porumb, faina de cartofi, faina de tapioca, faina de nuci/fasole/seminte, naut, quinoa, soia, paine fara gluten (realizata din orez, porumb, cartof, faina de soia), baze de pizza fara gluten, tortilla de porumb fara gluten, clatite/prajituri/mixuri de briose fara gluten, paste fara gluten (paste de orez), fidea de orez, orez basmati.