Peste 42 de milioane de flexitarieni in Germania renunta in mare masura la carne1. Flexitarienii sunt atenti sa consume carnea in mod constient si redus, dar nu doresc cu adevarat sa renunte la gust. Acesti clienti ai restaurantelor sunt interesati sa reduca sau sa inlocuiasca consumul de carne cu preparate alternative, pe baza de plante.
Optiuni de inlocuire a carnii
Tofu (din soia)
Tofu este fabricat din boabe de soia alba, care sunt prelucrate in lapte de soia. Branza de vaci din soia este produsa prin denaturarea si coagularea proteinelor. Branza de vaci din soia se deshidrateaza si apoi se preseaza in calupuri. Tofu este usor digerabil si potrivit pentru gratar sau prajire. Deoarece are un gust propriu putin pregnant, acest preparat necesita intotdeauna utilizarea condimentelor.
Seitan
„carnea din grau” provine din bucataria japoneza si este formata din proteine pure de grau. Seitanul are o consistenta densa, similara carnii.
Quorn
Quorn este denumirea comerciala a unui aliment bogat in proteine, produs industrial din celule fungice fermentate ale unei ciuperci tubulare speciale, cu filamente. Un produs brevetat din culturi de mucegai fermentat. Quorn seamana la gust cu carnea alba si contine oua, lapte si gluten si, prin urmare, nu este potrivit pentru vegani si persoanele care sufera de alergii.
Tempeh
Un inlocuitor de carne din Indonezia: soia fiarta inoculata cu mucegai. Tempeh contine multe vitamine B naturale, este bogat in proteine si poate fi condimentat in multe moduri. Poate fi prajit, copt si gratinat.
Lupin
Lupinul dulce este o planta leguminoasa din America de Sud, care practic poate creste in fata casei noastre. Prin urmare, acesta este considerat un inlocuitor local de carne al viitorului, cu un echilibru ecologic pozitiv. Bogat in proteine, vitamina E si fibre, lupinul este potrivit ca alternativa de carne, datorita structurii sale fibroase.
Legumele si leguminoasele,
cum ar fi mazarea, sunt acum folosite si ca baza pentru inlocuitorii de carne.
De la „are gust de”, la „e gustos!”
Tendinta mondiala care impune concepte inovatoare de burgeri a cucerit inclusiv consumatorii vegetariani si chiar si pe cei vegani. In gastronomie exista de multa vreme alternative vegetale la burgerii clasici. „Alternativele inovatoare la carne”, care au aspect similar cu aceasta si gust identic, se potrivesc cu ritmul vremurilor prezente. Pentru gastronomie, reprezinta sansa de a creste cifra de afaceri prin abordarea unei game mai variante de clienti.
Nou in Romania: THE VEGETARIAN BUTCHER®
Unilever Food Solutions sustine aceasta tendinta cu o gama larga de produse si ofera idei si solutii inovatoare pentru preparatele pe baza de plante.
Preparatele imbatabile, cum ar fi burgerii, pastele bologneze si altele asemanatoare, pot fi preparate integral pe baza de plante, intr-un mod complet nou, cu noile produse fara carne de la THE VEGETARIAN BUTCHER®.
1 Sursa: FORSA; YOUGOV 2018 Germania