Bucataria se transforma. Descopera alimentele viitorului!
Lumea alimentatiei se afla in schimbare: descopera cum sa transformi meniul tau intr-unul gustos, hranitor, prietenos cu planeta, folosind alimentele viitorului!
In acest moment 75% din ceea ce mancam la nivel global provine din 5 surse de carne si 12 surse vegetale. Dar papilele noastre se pot bucura si de alte alimente, asta fara a sacrifica valoarea nutritionala bogata, aromele savuroase, pretul avantajos si preferintele alimentare diverse.
Transforma retetele traditionale folosind diferite tipuri de ciuperci! Foloseste alte si alte tipuri de cartofi! Exista peste 40.000 de feluri de orez, peste 920 de feluri de ceapa si peste 3000 de tipuri de tomate! De ce sa nu improspatezi meniul?
Bucatariile se schimba. Preparatele devin din ce in ce mai „verzi”. De altfel, 1 din 6 oameni este vegetarian, ceea ce duce la schimbarea ingredientelor si la inventarea unor meniuri mai interesante. Tot mai multi bucatari se axeaza pe ingrediente diversificate. Iar felurile de mancare sunt tot mai diferite. Noile generatii de chefi revolutioneaza platingurile si aromele.
Lumea alimentatiei se afla in schimbare. Tot mai multe persoane sunt preocupate de ceea ce consuma. Mai mult, in zilele noastre, clientii se asteapta ca experienta de a manca in oras sa fie atat emotionanta, cat si sa poata satisface cerintele dietetice dorite, sa fie atragatoare ca aspect dar si plina de nutrienti.
Exploreaza gatitul diversificat, adaugand tot mai multe ingrediente de origine vegetala. Ele sunt bogate in nutrienti. Un plus de alimente pe baza de plante aduce un aport de vitamine, minerale si fibre, un plus pentru sanatatea lumii moderne ce inca nu consuma cantitatea recomandata de alimente vegetale. Ele pot transforma si cele mai traditionale retete si le pot imbunatati gustul, aroma, textura si culoarea! Ce zici de risotto de quinoa si radacina de scortonera la tigaie alaturi? Ori de chips-uri de kale? Cine a spus ca dish-urile clasice nu pot fi readaptate?
Quinoa
Cultivata inca din antichitate de catre incasi, quinoa isi are originea in zona lacului Titicaca, intre Peru si Bolivia, dar a devenit tot mai populara la nivel global. Nici nu este de mirare, caci quinoa este un aliment complex si o importanta sursa de proteine.
Contine 9 aminoacizi esentiali, pe care corpul nostru nu ii poate produce. In plus este bogata in fibre, fier si zinc si are indice glicemic mic. Este foarte versatila si poate fi combinata cu legume sau verdeturi, sporindu-i astfel potentialul nutritiv.
Bamele
Cu vechi origini orientale, bamele sunt des intalnite in gastronomia araba in special, dar si in preparate cu specific din Turcia, Grecia, India sau Brazilia. Se utilizeaza in supe, mancaruri cu sos (tocanite), in combinatie cu legume sau carne. Sunt delicioase gatite intr-un sos de rosii cu usturoi, constituind un preparat de post deosebit. La noi in tara se gasesc proaspete in perioada verii, dar si congelate sau conservate.
Desi sunt mai putin folosite la noi, bamele sunt sarace in calorii, dar bogate in nutrienti, avand proprietati extraordinare datorita continutului de vitamine (A, C, B1, B2, B9) si de minerale precum calciu, magneziu, potasiu si zinc. Bamele sunt bogate in antioxidanti, inclusiv betacaroten si luteina, care ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la imbunatatirea vederii. Iata un motiv de a le populariza in meniurile actuale.
Scortonera (barba caprei)
Originara din Europa, fiind cultivata in special pentru radacina sa comestibila, scortonera este foarte nutritiva. Ea contine, printre altele, proteine, grasimi, minerale (calciu, potasiu, fosfor, fier, sodiu) si vitaminele A, B1, C si E. Este recomandata in meniurile hipoglucidice si pentru diabetici, deoarece nu contine amidon ci inulina. Ce zici de un piure gustos de scortonera? Sau poate dupa decojire si fierbere, alegi sa o feliezi si sa o calesti in tigaie!
Cartofii mov
Cartoful mov a fost prima data cultivat in Peru si Bolivia. Culoarea violet a cartofului e data de continutul ridicat de antocianine, substanta activa ce se regaseste si la fructele de padure si care este recunoscuta ca avand un puternic efect antioxidant. Este un ingredient preferat de chefi de ceva timp, deoarece este versatil (utilizandu-se in supe, piureuri sau chiar deserturi) si confera culoare, gust si autenticitate preparatului.
Si sunt atatea alte ingrediente sanatoase aflate in tendinte in gastronomie! Alge, fasole, linte, soia, amarant, hrisca, alac, orez salbatic, flori de dovleac, tomate portocalii, kale, moringa, pak-choi, varza rosie, spanac, creson, frunze de sfecla, ciuperci Enoki sau Maitake, seminte de in, de susan, de canepa, nuci, pastarnac sau radacina de patrunjel, muguri de naut si de fasole rosie, jicame sunt alte cateva ingediente ce vin in forta in farfuriile noastre.
Ce vei obține
- Acces către cursuri gratuite pentru bucătari
- Rețete și ponturi de la chefi din întreaga lume
- Cele mai recente trenduri culinare