Rata este o pasare comuna in multe culturi. Carnea de rata este consumata in diferite bucatarii din intreaga lume.
Carnea ratelor se gaseste mai ales pe picioare si pe piept. Inima si ficatul ratei sunt de asemenea comestibile. Au, de asemenea, multe folosinte economice; de la ele se folosesc carnea, ouale dar si penajul (mai ales cel al masculului). Ratele sunt crescute adesea in ferme pentru hrana si penaj.
Rata este deosebit de predominanta in bucataria chineza – un fel de mancare populara este Peking Duck, care se face din rata Pekin. Carnea de rata este de obicei consumata cu ceapa verde, castraveti si sos Hoisin, toate infasurate intr-o clatita-tortilla sau o chifla moale – gebao.
Chef trainer Liviu Preda
A ales bucataria ca domeniu de activitate pentru libertatea artistica, fiind convins ca o creatie este frumoasa atata timp cat este apreciata, iar cel mai potrivit critic este cel care plateste si daca plateste de mai multe ori acelasi produs, din critic se transforma in prieten.
Dupa terminarea studiilor lucreaza pe vase de croaziera si, apoi, pe uscat in America. A urmat cursurile mai multor scoli de specialitate si a facut nenumarate specializari in bucataria mediteraneana, asiatica, maghiara, greaca sau frantuzeasca. Castigator al mai multor concursuri in domeniu, Liviu Preda, spune transant, printre multe alte lucruri interesante, ca un bucatar sef trebuie sa fie si mentor.