Cerealele pe care stramosii nostri le cultivau au revenit. Considerate ingrediente ce s-au modificat foarte putin in ultimele milenii, cerealele antice, cum ar fi amarantul si farro sunt sanatoase, usor de digerat si multe dintre ele sunt fara gluten, ceea ce le face o alternativa buna la paste sau cuscus pentru persoanele cu intoleranta la gluten.
Aceste cereale pot fi servite ca garnitura sau adaugate in supe si salate. Pot fi servite calde sau reci, simplu cu dressing de ulei sau in combinatie cu legume si ierburi. Posibilitatile sunt captivante, la fel si noile arome si texturi pe care o sa le descoperi. Sunt o aditie excelenta in bucataria ta si sunt prietenoase pentru mediu, deoarece majoritatea cerealelor antice folosesc mai putina apa si sunt cultivate mai putin intens decat graul si porumbul produs in masa.
Spre deosebire de faina alba rafinata si orezul alb, cerealele antice tind sa fie integrale sau neprocesate si, prin urmare, o sursa mare de fibre. De asemenea, sunt relativ bogate in proteine si sarace in calorii.
Fara gluten
Cele mai frecvent consumate cereale, cum ar fi graul si toti derivatii sai, contin gluten. Cu toate acestea, exista o multime de cereale nutritive fara gluten. Sorgul, amarantul, teff-ul si meiul sunt toate cereale naturale fara gluten.
Amarant
Aceasta cereala a fost cultivata pentru prima data de catre azteci si incasi in Mexic. Poate fi fiarta in apa ca orezul sau prajita ca porumbul (poti sa adaugi in salate pentru a obtine o textura crocanta). Are o aroma usoara, de nuci, si o textura gelatinoasa atunci cand este fierta, ceea ce o face potrivita pentru supe si risotto.
Sorg
Aceasta cereala este consumata la scara larga in Africa si in anumite parti din Asia. Este prietenoasa cu mediul deoarece are nevoie de aproximativ o treime din apa de care are nevoie, spre exemplu, porumbul, si este ieftina, versatila si satioasa. Poate fi macinata si folosita ca faina in paine si clatite, prajita ca porumbul, facuta terci sau folosita ca inlocuitor la orez.
Teff
Este ingredientul principal in delicioasa paine etiopiana "injera". Este o cereala fina, de dimensiunea unei seminte de mac, si are o aroma usoara. Poti sa o adaugi in produse de patiserie si paine pentru o textura interesanta de nuca, sau poti sa o adaugi peste salate.
Mei
Foarte hranitor din punct de vedere nutritiv, o sursa buna de fibre, vitamina B1 si bogat in minerale, meiul este foarte versatil, cel mai adesea macinat in faina si folosit in paine sau clatite.
Cu gluten
Orz
Orzul, derivat al graului, este o cereala cu textura unei nuci de marimea unei seminte de floarea soarelui, delicioasa in salate.
Farro
Aceasta cereala antica este usor de folosit in retetele tale, si este, in special, un bun substitut pentru orez. Cea mai veche specie de grau, farro are gluten, dar se potriveste de minune in preparate tip bol, acum la moda.