Afla totul despre macronutrienti, micronutrienti si rolul lor esential in mentinerea sanatatii
Exista doua tipuri de nutrienti: macronutrienti si micronutrienti. Macronutrientii se consuma in cantitati mari si sunt esentiali pentru producerea energiei necesare ce ne ajuta sa ducem la bun sfarsit activitatile zilnice. Micronutrientii sunt necesari in cantitati mici si indeplinesc functii specifice organismului nostru. Iata cateva exemple de macro si micronutrienti.
Tipul vitaminei |
Functie |
Exemple de ingrediente |
Vitamina A |
Vedere si dezvoltarea celulelor in organism | Cartof dulce, mango, oua |
Vitamina B1 |
Metabolism energetic si functia sistemului nervos | Ton, cereale integrale, porc |
Vitamina B2 |
Vedere si metabolism energetic | Ciuperci, cereale integrale, lapte |
Vitamina B3 |
Metabolism energetic | Cereale integrale, lapte, oua, carne |
Vitamina B5 |
Metabolism energetic | Ciuperci, avocado, vita, carne de pui |
Vitamina B6 |
Sinteza in celulele noi | Legume cu frunze verzi, fructe, peste |
Vitamina B7 |
Metabolism energetic | Nuci, albus de ou, ficat, peste |
Vitamina B9 |
Sinteza in celulele noi | Legume cu frunze verzi, legume, ficat |
Vitamina B12 |
Sinteza in celulele noi | Miel, stridii, sardine |
Vitamina C |
Imunitate si formarea de colagen in piele | Citrice, capsune, rosii, cartofi |
Vitamina D |
Mentine calciul si fosforul in sange | Peste gras, uleiul de ficat de peste, oua |
Vitamina E | Antioxidant | Nuci, legume cu frunze verzi, peste |
Vitamina K | Coagularea sangelui | Spanac, legume cu frunze verzi |
Tipul vitaminei |
Functie |
Exemple de ingrediente |
Calciu |
Sanatatea sistemului osos, tensiunea arteriala normala, contractia musculara | Broccoli, produse lactate, somon |
Cloruri |
Mentine echilibrul fluidelor si electrolitilor | Praf de copt, paine, branza, oua |
Crom |
Metabolismul carbohidratilor | Branza, peste, carne |
Cupru |
Purtator de electroni | Cacao, organe de animale, fructe de mare |
Fluor |
Sanatatea oaselor si a dintilor | Organe de animale, legume, nuci |
Fier |
O parte a hemoglobinei, o proteina rosie care transporta oxigen in sange | Cereale, paine, albus de oua, peste, fructe |
Magneziu |
Activitatea musculara si metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor | Orez brun, cacao, fructe de mare, legume |
Mangan |
Functia creierului, metabolism energetic, ajuta la fixarea proteinelor si a calciului in structura osoasa | Fructe, legume, nuci |
Molibden |
Degradarea purinei si formarea acidului uric | Mazare, paine, cereale, nuci |
Fosfor |
Sanatatea oaselor si a dintilor | Banane, citrice, carne, lapte |
Potasiu |
Mentine echilibrul fluidelor si electrolitilor | Banane, citrice, cartofi |
Seleniu | Antioxidant | Produse lactate, fructe, peste |
Sodiu | Mentine echilibrul fluidelor si electrolitilor | Lapte, sare, spanac |
Zinc | Perceptia gustului | Carne rosie, fructe de mare, legume |
Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start. Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start. Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start. Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start.