Practici sanatoase
Obtine cateva sfaturi practice despre cum sa iti adaptezi meniul pentru a avea preparate mai sanatoase si mai atragatoare pentru clientii tai
Exista multe modalitati prin care poti face meniul mai sanatos. In acest articol vei gasi cele mai des intalnite practici care te vor ajuta sa pregatesti preparate mai sanatoase si gustoase pentru clientii tai.
Intelege etichetele alimentare
Etichetele alimentare ofera informatii despre produs, inclusiv despre continutul de nutrienti. Stiind sa citesti corect etichetele alimentare si sa comunici informatiile nutritionale clientilor tai, ii poti ajuta sa faca alegeri mai sanatoase. Poti proceda astfel:
- Citeste informatiile nutritionale pentru a le impartasi clientilor.
- Foloseste informatiile nutritionale pentru a crea un meniu echilibrat, variat si sanatos.
- Identifica alergenii alimentari si evidentiaza-i in meniu.
- Realizeaza diete speciale cu continut scazut de sodiu, grasimi, colesterol si calorii.
Caracteristicile meselor sanatoase
Afla caracteristicile unei mese sanatoase si cum sa le folosesti pentru a crea un meniu mai bun pentru restaurantul tau. Un meniu sanatos trebuie sa:
- Contina nutrienti echilibrati si adecvati.
- Contina cantitati moderate din tipurile de alimente recomandate.
- Ofere varietate in ingrediente si substante nutritive.
Metode de gatit sanatoase
Cunoscand caracteristicile unei mese sanatoase, arunca o privire si asupra metodelor de gatit sanatoase:
- La abur – Nu ai nevoie de ulei si ajuta la pastrarea nutrientilor.
- Prin fierbere – Nu ai nevoie de ulei, ceea ce nu adauga calorii in plus.
- Prin posare – O metoda fara grasimi, prin care poti gati ingrediente delicate precum oua, peste sau legume.
- In tigaie sau stir fry – O alternativa sanatoasa la prajire. Substantele nutritive si culoarea naturala a ingredientelor se pastreaza, ceea ce face ca preparatul sa fie mai atragator din punct de vedere vizual.
- La gratar – O metoda cu continut scazut de grasimi, prin care poti gati carnea (grasimea se scurge in timpul procesului de gatire). Ai grija sa nu arzi carnea, deoarece creste riscul de aparitie a cancerului.
Alternative sanatoase de condimente
Mai jos gasesti o lista de alternative de condimente sanatoase, pe care le poti folosi in preparate:
- Fructe, miere si sirop de artar – O alternativa pentru zahar.
- Ingrediente care dau gust (ceapa, usturoi, ghimbir, etc.) – Adauga savoare preparatelor tale fara sa folosesti prea multa sare.
- Condimente prajite, nuci si seminte – Adauga savoare preparatelor tale.
- Uleiuri aromate – O alternativa sanatoasa la unt.
- Otet de citrice – Reduce nevoia de sare in mancare.
Portioneaza corect si sanatos
Mancarea sanatoasa este mai mult decat vitaminele si mineralele pe care le oferi in preparatele tale - este despre a servi clientilor tai o farfurie echilibrata. Aici gasesti cateva sfaturi despre cum sa portionezi componentele preparatului tau pentru a promova o dieta echilibrata:
- Asigura-te ca farfuria are un echilibru intre cereale integrale, proteine sanatoase si legume sau fructe.
- Redu portia de amidon si adauga salate.
- Taie din cantitatea de sos pe care o servesti intr-un preparat.
Alte strategii
Pe langa faptul ca servesti o farfurie echilibrata, plina de nutrienti, vitamine si minerale, iata cateva sfaturi care sa te ajute sa promovezi alimentatia sanatoasa in restaurantul tau:
- Foloseste ingrediente proaspete, pline de substante nutritive.
- Incearca sa folosesti produse organice.
- Foloseste cat mai putini aditivi alimentari.
- Practica combinatii sanatoase de meniu.
- Promoveaza preparate sanatoase.
- Prezinta alimentele sanatoase ca optiuni premium.
Ce vei obține
- Acces către cursuri gratuite pentru bucătari
- Rețete și ponturi de la chefi din întreaga lume
- Cele mai recente trenduri culinare