Alergenii reprezinta un aspect important in nutritia de baza. Invata cei mai comuni alergeni alimentari si cum pot afecta clientii si implicit restaurantul.
Principalii alergeni alimentari
Alergiile alimentare pot fi cauzate de o serie de alergeni alimentari des intalniti. Verifica lista de mai jos:
- Lapte si produse lactate
- Oua si produse din oua
- Peste
- Fructe de mare
- Nuci
- Arahide
- Grau
- Soia si produse din soia
Verifica aici lista de verificare pentru alergenii alimentari.
Semne ale alergiei alimentare
Cunoasterea si recunoasterea acestor semne te poate ajuta sa gestionezi corect cazurile de alergii alimentare care pot aparea in restaurantul tau. Iata semnele comune ale alergiei alimentare:
- Buze umflate / limba umflata sau mancarimi in zona buzelor
- Crampe la stomac, varsaturi sau diaree
- Urticarie, eruptii cutanate sau eczeme
- Dificultati de respiratie
Evitarea alergiilor in restaurantul tau
Prevenirea este mult mai usoara si mai putin costisitoare decat tratarea unui caz de alergie alimentara. Cunoasterea semnelor alergiei alimentare si a principalilor alergeni alimentari este doar primul pas - este responsabilitatea ta de a preveni reactiile alergice ale clientilor tai. Mai jos gasesti sugerati pasii pentru prevenire si actiunile pe care trebuie sa le efectuezi imediat in timpul unei reactii alergice:
- Trebuie sa ai descrieri detaliate ale preparatelor tale in meniu, cu lista de ingrediente, in special pentru cei 8 alergeni principali.
- Educa ospatarii despre cum sa informeze clientii despre ingredientele folosite in preparate.
- Instruieste personalul sa raspunda la intrebari despre alergeni.
- Arata personalului preparatele predispuse la reactii alergice si invata-i cum sa recomande clientilor preparate asemanatoare.
- Pastreaza numerele de urgenta ale spitalelor si clinicilor din apropiere, in caz de urgenta.
- Instruieste personalul care sunt alegerile sanatoase din meniu si invata-i despre cum sa le recomande clientilor.