Depozitarea alimentelor in restaurant este esentiala pentru sanatatea si siguranta alimentara. Numerosi factori pot afecta calitatea alimentelor, cum ar fi spatiul propriu de depozitare, livrarea si igiena personala a personalului. Asigura siguranta clientilor tai, citeste sfaturile de mai jos si imbunatateste operatiunile din restaurantului tau!
Sfat #1: Temperatura de livrare
Cand primesti produse proaspete, masoara temperatura fiecarui ingredient. Daca temperatura nu este cea corecta, numarul bacteriilor poate creste mai repede. Suna furnizorul si returneaza produsele.
Sfat #2: Chimicale toxice
Pastreaza chimicalele toxice si produsele de curatenie departe de alimente. Nu depozita niciodata substante periculoase deasupra alimentelor.
Sfat #3: Depozitare la nivelul podelei
Nu depozita cutii pe podea, ci pe o platforma sau un raft ridicat. Podeaua este o sursa de bacterii.
Tip 4: Spatiul de depozitare
Asigura-te ca spatiul de depozitare si produsele sunt curate si igienizate. Zona de depozitare trebuie inchisa pentru a o pastra uscata si ferita de daunatori.
Tip 5: FIFO / First-In First-Out (Primul intrat, primul iesit)
Cand depozitezi alimentele, trebuie sa folosesti sistemul FIFO / First-In First-Out (Primul intrat, Primul Iesit). Metoda FIFO spune ca, atunci cand un restaurant primeste o livrare, produsele alimentare primite vor fi depozitate in spatele celor deja existente in depozit. Aceasta metoda asigura utilizarea mai intai a alimentelor cu termen redus de valabilitate.
Sfat #6: Etichetarea
Dupa ce pregatesti mancarea, nu uita sa adaugi data de preparare (adauga etichete: numele preparatului, data de preparare).
Sfat #7: Depoziteaza carnea sub alte alimente
Carnea trebuie intotdeauna depozitata sub alte produse alimentare, pentru a preveni contaminarea incrucisata dintre sucurile de la carne si alte produse alimentare.
Sfat #8: Tine cont de temperatura
Urmeaza reglementarile privind temperatura de depozitare a alimentelor pentru a te asigura ca alimentele tale sunt intotdeauna depozitate la temperaturi optime. Astfel, asiguri prospetimea si previi contaminarea alimentelor.
Tabel pentru depozitarea alimentelor in restaurant
-
CATEGORIE
TEMPERATURA RECOMANDATA DE DEPOZITARE
Alimente perisabile in congelator, cum ar fi carnea
-18 C°
Alimente perisabile in frigider, cum ar fi pestele si carnea
0 - 7C°
Alimente uscate, cum ar fi orezul sau pastele
16 - 21C°
Alimente perisabile in frigider, cum ar fi fructele si legumele
2 - 7C°
Alimente perisabile in frigider, cum ar fi lactatele
2 - 7C°
Descarca gratuit etichete pentru frigider
Foloseste etichetele pentru a depozita corect alimentele in frigider. Imprima etichetele pe autocolant ca sa le poti lipi pe recipiente!