8 dintre cei mai des intalniti alergeni alimentari
Afla in ce alimente este cel mai probabil sa gasesti 8 dintre cei mai des intalniti alergeni alimentari si cum sa ii inlocuiesti in mancare.
Cand iti cunosti clientii, ai toata siguranta si increderea pentru a putea servi pe toata lumea. De aceea, este important sa stii unde este cel mai probabil sa gasesti alergeni.
Trebuie sa furnizezi intotdeauna informatii referitoare la categoriile de alergeni pe care i-ar putea contine mancarea, fie prin mentionarea lor in meniu, fie sa ai informatia disponibila la cerere. Astfel ii ajuti pe consumatori sa faca alegeri in cunostinta de cauza. Vezi lista de mai jos, cu cei mai frecventi alergeni, tipurile de alimente in care ii vei gasi si cateva sfaturi despre alternative.
1. Fructe cu coaja lemnoasa
Unii clienti sunt alergici la fructele cu coaja lemnoasa sau la arahide. Fructele cu coaja lemnoasa includ, dar nu sunt limitate la: Migdale, nuci, alune pecan, alune de padure (hazelnuts), nuci de Brazilia, caju, fistic si nuci de macadamia. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine nuci: sosuri, deserturi, biscuiti, produse de brutarie, inghetata, martipan, extracte/pasta/unt de nuci, ulei de nuci.
Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la nuci:
- Nucsoara
- Castane de apa
- Dovleac
- Nuca de cocos
2. Arahide
Raspunsul alergic la arahide poate aparea in cateva minute dupa expunere. Alte nume de arahide: nuci macinate, alune sarate, alune de pamant, miez de nuca, ulei de arahide, proteina din arahide. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine arahide: sosuri, torturi, deserturi, ulei de arahide, faina de arahide, unt de arahide si multe altele. Asigura-te ca mentionezi in meniu daca folosesti produse care contin arahide sau produse derivate de arahide.
Adesea expertii ii atentioneaza pe cei cu alergii la arahide sa evite consumul nucilor, din cauza riscurilor de contaminare incrucisata.
Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la arahide:
- uleiuri de seminte ca alternative la uleiuri de arahide
3. Lapte de vaca
Laptele de vaca este prezent in iaurt, smantana, branza, unt, deserturi care contin lapte, produse instant, aditivi continand lactoza. Daca reteta iti permite, inlocuieste laptele cu apa, lapte de soia sau suc de fructe, mai ales in retetele dulci. Atentie! Clientii care au intoleranta la lactoza pot fi alergici si la soia.
Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la laptele de vaca:
- lapte, iaurt sau branza de soia
- lapte produs din orez, ovaz, quinoa, migdale, alune, nuca de cocos sau cartofi
- alimente cu eticheta "fara lactoza", "fara lactate" sau "potrivit pentru vegani"
4. Crustacee si moluste
Crustaceele includ: creveti, creveti mari, crabi, raci, homari.
Molustele includ: scoici, sepie, caracatita, calamar, midii, stridii.
Alternative:
- Atunci cand este necesar, inlocuieste crustaceele cu peste afumat, care are o aroma puternica.
5. Soia
Alimente precum tofu, faina de soia sau proteina de soia (concentrata sau izolata) sunt facute din boabe de soia. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine soia: inghetata, sosuri, deserturi, supe si ciorbe, conserve de ton, mancaruri vegetariene.
Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la soia:
- Cartofi, orez, canepa, migdale, nuca de cocos
- Faina de orez
- Ulei de rapita, porumb sau masline
- Otet balsamic
6. Ou
Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine oua: torturi, dulciuri/produse de cofetarie, deserturi cu creme, sosuri, paste, quiche, maioneza, produse cu carne.
Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la oua:
- Pentru copt, incearca piure de banana, mix de gelatina cu apa calduta, sos de mere
- Pentru mancaruri aromate, tofu sfaramat
7. Peste
Pestii cel mai frecvent studiati cu privire la alergii sunt codul, somonul si tonul. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine peste: preparate etnice, dressinguri de salata si sosuri, cum ar fi sosul de soia, sosul de peste, sosul Worcestershire.
Alternative pentru sosul de peste:
- maioneza ca baza pentru dressing
- ingrediente proaspete pentru a da savoare preparatului
8. Cereale care contin gluten
Intoleranta la gluten si alergia la grau (care nu este data neaparat de glutenul din grau, ci de alte substante prezente in grau) este cea mai predominanta alergie. Gluten apare in alimente precum graul (toate formele, inclusiv dur, gris, alac, camut sau hibride), orz, secara, ovaz, malt, cuscus. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine grau: paine, produse de brutarie, amestecuri de copt, paste, pesmet, biscuiti, produse care contin carne, sosuri, supe, bauturi care contin cacao, amestecuri musli.
Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la grau:
- faina de orez
- hrisca
- faina de porumb
- faina de tapioca
- faina de nuci
Ce este intoleranta la lactoza?
Intoleranta la lactoza nu este o alergie alimentara, dar apare la persoanele cu deficienta de lactaza, enzima necesara pentru digestia lactozei (zaharul prezent in lapte). Simptomele comune sunt diareea, gazele intestinale/balonarea si disconfortul general.
Ce pot manca clientii cu intoleranta la lactoza?
Lapte, iaurt sau branza de soia (Atentie! este tot alergen), lapte produs din orez, ovaz, quinoa, migdale, alune, nuca de cocos sau cartofi.
Ce nu pot manca clientii cu intoleranta la lactoza?
Lapte de vaca, oaie, capra, unele branzeturi, deserturi care contin lapte, inghetata, unt, iaurt, dressing de salata, maioneza.
Ce este intoleranta la gluten?
Intoleranta la gluten este cauzata de incapacitatea organismului de a descompune glutenul, care se gaseste in grau, dar si in alte cereale. Celiachia este o afectiune digestiva cauzata de intoleranta la gluten. Cei cu boala celiaca trebuie sa elimine glutenul din dieta lor. In afara de intoleranta la gluten este intalnita si alergia la grau.
Ce alternative exista pentru clientii cu intoleranta la gluten?
Faina de orez, hrisca, faina de porumb, faina de cartofi, faina de tapioca, faina de nuci / fasole / seminte / naut / quinoa / soia.
Ce nu pot consuma clientii cu intoleranta la gluten?
Paine, produse de brutarie, faina din: grau, orz, secara, ovaz, malt, cuscus.
Descarca brosura pentru initierea in pregatirea preparatelor fara gluten
Articole recomandate
Ce vei obține
- Acces către cursuri gratuite pentru bucătari
- Rețete și ponturi de la chefi din întreaga lume
- Cele mai recente trenduri culinare