Factorii AATTOU in siguranta alimentara
Afla ce inseamna AATTOU si vei fi cu un pas mai aproape de preparate fara microorganisme daunatoare.
Ce inseamna AATTOU?
Exista cativa factori care contribuie la cresterea microorganismelor in alimente. De aici a aparut acronimul AATTOU. AATTOU este un acronim al factorilor necesari in cresterea microorganismelor. Daca intelegi care sunt acesti factori, poti sa previi aparitia contaminarii incrucisate si a toxiinfectiilor alimentare.
Descopera mai jos lista celor 6 factori AATTOU de care trebuie sa tii cont in bucatarie si sfaturi despre cum sa te asiguri ca standardele de siguranta alimentara sunt indeplinite:
1. ALIMENTE
Majoritatea microorganismelor cresc pe alimente bogate in proteine (carne de pui, peste, lactate, oua) si carbohidrati (orez fiert, paste). Aceste alimente au mari sanse de contaminare si pot da nastere unor toxiinfectii alimentare.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
- In primul rand, constientizeaza ca aceste alimente au sanse mai mari de risc.
- In al doilea rand, asigura-te ca toate produsele alimentare sunt depozitate corespunzator, tinand cont de aceste recomandari de depozitare a alimentelor.
- In al treilea rand, asigura-te ca stii ce sa remarci cand vine vorba de contaminarea incrucisata si cum sa o previi.
2. ACID
Alimentele cu continut scazut de acid (pH > 4.6), cum ar fi carnea de pui, pestele, lactatele si ouale sunt considerate potential periculoase si mai susceptibile la contaminarea cu microorganisme.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
- Gateste alimentele la temperaturi ridicate si urmeaza aceste temperaturi de depozitare.
- Verifica datele de expirare. Foloseste etichetele pentru frigider pentru a urmari data comenzii, data de pregatire si data de expirare.
- Fii atent la indoituri, scurgeri sau rugina in conservele de alimente cu continut scazut de acid (carne, fasole fiarta).
3. TEMPERATURA
Microorganismele se inmultesc cel mai repede in Zona de Pericol a Temperaturii (ZPT), intre 5°C pana la 56.7°C. Temperatura camerei este inclusa in acest interval.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
- Nu lasa mancarea prea mult timp la temperatura camerei (de exemplu, orezul si alimentele cu amidon).
- Depoziteaza alimentele la temperatura corecta.
Pentru mai multe informatii, verifica tabelul cu temperaturile de depozitare ale alimentelor.
4. TIMP
Dupa 4 ore, microorganismele din alimente pot produce toxine care fac ca alimentul sa fie nesigur pentru consum.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
- Nu tine alimentele in ZPT mai mult de 4 ore.
5. OXIGEN
Microorganismele au nevoie de oxigen pentru a se inmulti. Asigura-te ca previi cresterea microorganismelor prin depozitarea alimentelor in caserole si recipiente profesionale.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
- Acopera alimentele si preparatele in orice moment.
6. UMIDITATEA
Microorganismele se dezvolta mai rapid in alimentele cu continut ridicat de apa, cum ar fi carnea, pestele sau ouale.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
- Asigura-te ca toate aceste alimente sunt depozitate la temparaturi corecte, cu umiditate scazuta.
Descopera mai multe aici!
Daca incerci sa iti intelegi inamicii si ce poti face pentru a-i preveni, iti vei pastra preparatele si clientii in siguranta. Vezi aici alte sfaturi despre cum sa imbunatatesti nivelul general de igiena alimentara din bucataria ta.
Articole recomandate
Ce vei obține
- Acces către cursuri gratuite pentru bucătari
- Rețete și ponturi de la chefi din întreaga lume
- Cele mai recente trenduri culinare