Afla ce inseamna AATTOU si vei fi cu un pas mai aproape de preparate fara microorganisme daunatoare.
Ce inseamna AATTOU?
Exista cativa factori care contribuie la cresterea microorganismelor in alimente. De aici a aparut acronimul AATTOU. AATTOU este un acronim al factorilor necesari in cresterea microorganismelor. Daca intelegi care sunt acesti factori, poti sa previi aparitia contaminarii incrucisate si a toxiinfectiilor alimentare.
Descopera mai jos lista celor 6 factori AATTOU de care trebuie sa tii cont in bucatarie si sfaturi despre cum sa te asiguri ca standardele de siguranta alimentara sunt indeplinite:
Majoritatea microorganismelor cresc pe alimente bogate in proteine (carne de pui, peste, lactate, oua) si carbohidrati (orez fiert, paste). Aceste alimente au mari sanse de contaminare si pot da nastere unor toxiinfectii alimentare.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
Alimentele cu continut scazut de acid (pH > 4.6), cum ar fi carnea de pui, pestele, lactatele si ouale sunt considerate potential periculoase si mai susceptibile la contaminarea cu microorganisme.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
Microorganismele se inmultesc cel mai repede in Zona de Pericol a Temperaturii (ZPT), intre 5°C pana la 56.7°C. Temperatura camerei este inclusa in acest interval.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
Pentru mai multe informatii, verifica tabelul cu temperaturile de depozitare ale alimentelor.
Dupa 4 ore, microorganismele din alimente pot produce toxine care fac ca alimentul sa fie nesigur pentru consum.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
Microorganismele au nevoie de oxigen pentru a se inmulti. Asigura-te ca previi cresterea microorganismelor prin depozitarea alimentelor in caserole si recipiente profesionale.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
Microorganismele se dezvolta mai rapid in alimentele cu continut ridicat de apa, cum ar fi carnea, pestele sau ouale.
Ce poti face pentru a preveni contaminarea alimentelor?
Descopera mai multe aici!
Daca incerci sa iti intelegi inamicii si ce poti face pentru a-i preveni, iti vei pastra preparatele si clientii in siguranta. Vezi aici alte sfaturi despre cum sa imbunatatesti nivelul general de igiena alimentara din bucataria ta.
Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start. Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start. Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start. Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start.