Igiena in bucatarie si restaurant
Siguranta alimentara incepe cu o igiena personala excelenta. Urmeaza sfaturile de mai jos si monitorizeaza igiena personala a echipei tale pentru a evita contaminarea alimentelor.
Igiena personala
Igiena personala este adesea cauza multor cazuri de toxiinfectii alimentare. Cu toate acestea, tinde sa fie deprioritizata atunci cand vine vorba despre siguranta alimentara. Monitorizarea igienei personalului din locatie este cruciala in prevenirea contaminarii alimentelor. Mai jos gasesti informatii despre ce ar trebui sa poarte echipa ta.
Tinuta
- Tunica – Poarta o tunica curata in fiecare zi si imbrac-o doar la locul de munca
- Sort – Poarta diferite sorturi, in functie de statia de preparare (de exemplu, fructe de mare si legume)
- Manusi – Foloseste manusi de unica folosinta diferite pentru mancarea cruda versus mancarea gatita
- Incaltaminte – Poarta doar incaltaminte aderenta, cu acoperire completa
- Boneta – Poarta bonete curate zilnic, pentru a preveni caderea parului in mancare
- Bijuterii – Indeparteaza toate bijuteriile de pe maini si degete, cum ar fi inelele
- Masca
Practici de igiena
Pe langa tinuta adecvata, exista si cateva actiuni simple care pot avea un impact major asupra calitatii si sigurantei alimentare. De asemenea, iti recomandam sa efectuezi si controale periodice, dimineata, pentru a te asigura ca personalul tau este disciplinat in mentinea propriei igiene.
-
Asa nu: Asa da: Nu stranuta pe ingrediente Pastreaza unghiile scurte si curate Nu te scarpina cand gatesti/servesti
Pastreaza parul si barba ingrijite si ordonate - parul lung trebie prins intr-o coada
Nu freca fata/nasul de umar
Spala-te frecvent pe maini cu sapun Nu curata urechile cu degetele Lucreaza doar pe suprafete de lucru curate Nu sterge transpiratia folosind mainile goale Foloseste tocatoare din plastic diferite si cutite pentru alimentele crude si gatite
Nu purta accesorii
Nu veni la serviciu daca esti bolnav
Sfaturi pentru siguranta in bucatarie
Atmosfera devine destul de agitata in timpul orelor de varf, si ultimul lucru pe care il doresti este ca cineva din echipa ta sa se raneasca in bucatarie. Mai jos gasesti cateva modalitati prin care poti sa reduci riscul de accidente:
- Nu te grabi: Nu te grabi sau nu alerga prin bucatarie. Poti sa previi eventuale accidente daca ramai linistit si calm, chiar daca trebuie sa servesti clientii cat mai repede.
- Fii atent mereu la aragaz: Nu lasa aragazul nesupravegheat - un foc nesupravegheat se poate transforma imediat intr-o bucatarie in flacari.
- Ai grija la gaz: Opreste gazul atunci cand nu folosesti aragazul pentru a preveni incendii sau explozii.
- Depoziteaza obiectele periculoase in siguranta: Nu aseza ustensilele ascutite sau fierbinti in colturile expuse sau ascunse. In timpul orelor de program, personalul tau nu constientizeaza intotdeauna pericolul. Pastreaza astfel de ustensile in locuri sigure.
- Obtine ustensilele potrivite: Foloseste echipamentele si ustensilele corecte, fiecare pentru scopul sau.
- Pastreaza o trusa de prim ajutor la indemana: Asigura-te ca ai intotdeauna la indemana o trusa de prim ajutor si un extinctor. Verifica sa nu fie expirate.
Toata lumea joaca un rol imporntant in bucatarie, nu doar bucatarul sef. A fi vigilent si disciplinat nu numai ca ajuta la prevenirea eventualelor accidente, ci si la salvarea vietii unui coleg.
Articole recomandate
Ce vei obține
- Acces către cursuri gratuite pentru bucătari
- Rețete și ponturi de la chefi din întreaga lume
- Cele mai recente trenduri culinare