Cele mai comune locuri cu risc din restaurant
Exista multe pericole intr-o bucatarie. Descopera mai jos riscurile pe care trebuie sa le gestionezi pentru a oferi siguranta in bucatarie.
Siguranta alimentelor si igiena bucatariei este o preocupare in industria HoReCa. Tabelul de mai jos ilustreaza cele mai frecvente spatii cu risc din bucatarie.
-
Cele mai comune locuri cu risc din restaurant
Igiena personala
Livrare
Termen de valabilitate
Temperatura de depozitare
Echipament
Riscul de contaminare incepe cu tine. Asigura-te ca tu si echipa ta respectati toate standardele de igiena personala. Este important sa verifici toate articolele inainte de a intra in bucatarie. Fii atent la textura, miros, data de expirare, culoare, deteriorare si temperatura.
Este important sa verifici toate articolele inainte ca acestea sa intre in bucatarie. Fii atent la textura, miros, data de expirare, culoare, deteriorare si temperatura.
Alimentele trebuie utilizate tinand cont de perioada de valabilitate. Asigura-te ca instructiunile de depozitare sunt respectate.
Verifica temperatura alimentelor la primire.
Asigura-te ca ustensilele care au avut contact cu produse alimentare sunt curatate dupa utilizare.
Depozitare
Contaminare
Preparare
Servirea preparatelor calde & reci
Masina de spalat vase
Depoziteaza alimentele in mod corect, fie in camera frigorifica, fie intr-o camera cu umiditate scazuta sau o camera intunecata. Depozitarea depinde de fiecare produs in parte, insa toate trebuie depozitate intr-un mediu curat si sigur.
Pastreaza carnea cruda si legumele departe de carnea gatita. Asigura-te ca preparatele sunt acoperite si protejate.
Poti sa pregatesti ingredientele din timp, dar asigura-te ca le depozitezi si etichetezi in siguranta.
Pastreaza alimentele calde si reci la o temperatura adecvata imediat dupa preparare.
Maximizeaza performanta masinei de spalat vase: asigura-te ca toate vasele si ustensilele sunt asezate corect.
Ospatari
Gunoiul
Suprafetele de lucru
Cuptorul cu microunde
Regenerare
Asigura-te ca ospatarii acorda atentie suplimentara igienei personale. Astfel reduci riscul de contaminare.
Plaseaza cosul de gunoi intr-o zona inchisa din bucatarie si asigura-te ca nu intra in contact cu alimentele. Nu lasa cosul de gunoi sa se umple si asigura-te ca este curatat in mod regulat de catre un membru al echipei. Acesta trebuie sa isi spele mainile dupa ce termina de curatat.
Asigura-te ca toate spatiile de lucru si toate echipamentele sunt curate.
Foloseste recipiente, vase sau ustensile corespunzatoare pentru cuptorul cu microunde.
Raceste rapid mancarea calda la 20°C in 2 ore si apoi la 5°C in alte 4 ore.
Incalzirea alimentelor
Reincalzirea alimentelor
Prajirea alimentelor
Taierea alimentelor
Decongelarea alimentelor
Gateste alimentele la o temperatura de 74°C sau mai mare pentru a te asigura ca sunt sigure pentru consum. Nu incalzi un numar mare de portii deodata.
Cand reincalzesti preparatele, asigura-te ca sunt sigure pentru consum.
Nu praji niciodata uleiul la o temperatura mai mare de 175°C si strecoara in mod regulat grasimea.
Foloseste tocatoare separate pentru peste, legume, carne gatita si carne cruda.
Temperatura ingredientului nu trebuie sa depaseasca 5°C! Decongeleaza intotdeauna la frigider sau sub apa curenta rece.
Lista de verificare cu locurile comune de pericol dintr-un restaurant
Descarca materialul gratuit si foloseste-l impreuna cu echipa ta!
Articole recomandata
Ce vei obține
- Acces către cursuri gratuite pentru bucătari
- Rețete și ponturi de la chefi din întreaga lume
- Cele mai recente trenduri culinare