Menu

Gala UniChef CUP 2023 a fost o experienta unica nu doar pentru finalisti, ci si pentru parteneri, traineri si invitati. Cea de-a cincea editie UniChef CUP a reprezentat un prilej pentru toti cei prezenti, de a invata mai multe despre arta culinara si de a descoperi noutatile din industria HoReCa. 

Dintre cei 37 de participanti inscrisi in etapa de preselectie a competitiei UniChef CUP 2023, in semifinale au ajuns doar 16 concurenti din toate regiunile tarii, dintre care doar 8 bucatari talentati s-au calificat in marea finala. Acestia au intrat in cursa pentru marele premiu, un training culinar la Centrul de Excelenta Unilever Food Solutions din Germania. Fiecare bucatar a pus pe masa juratilor doua preparate, o gustare si un fel principal. 

Concurentii UniChef CUP 2023 au fost:

  • Alexandru Florin Ciurea – Domeniul Orlandea, Sibiel, aflat pentru a doua oara in finala UniChef;
  • Danut Andrei Bulz – Royal Bistro, Bistrita;
  • Florin Lucian Petcu – Restaurant Merlot, Timisoara;
  • Walter Danciu – Restaurant Ribs Grill, Timisoara;
  • Alexandru Dobrin – Hotel Novotel, Bucuresti;
  • Alin Marian Ciobanu – Sky Blue Hotel & Spa, Paulesti – Ploiesti; 
  • Mihai Ghica – Restaurant Floarea Soarelui, Brasov;
  • Mihai Robert Petre – Restaurant Floarea Soarelui, Brasov;

Gazda evenimentului UniChef CUP 2023 a fost Alex Cirtu, bucatar si consultant culinar in cadrul LifeBox. Alex a prezentat agenda evenimentului, continuand cu informatii despre, juriu si finalisti. Au luat mai apoi cuvantul, Evelina Baroiu, Marketing Leader divizia HoReCa si Sorin Iozu, CD Manager in Unilever Food Solutions Romania. Cei doi au prezentat detalii despre proiectul UniChef. 

Anul acesta, UniChef CUP s-a bucurat de o deschidere mai mare fiind realizat in cadrul Foodservice & Hospitality Expo, eveniment organizat de Silvia Ion, managing partner la Horeca Insight.

Desfasurarea competitiei

La ora 10:30 s-a dat startul oficial al concursului, dupa ce concurentii au aflat ce se afla in Black Box, mai exact, ingredientele pe care au fost nevoiti sa le integreze in preparatele lor. Tema competitiei din acest an a fost cea a Meniurilor Viitorului. Aceasta face parte din raportul international al ultimelor tendinte culinare identificate de Unilever Food Solutions.   

Pentru starter, finalistii au avut de gatit cu Primerba Ierburi de Provence, oua de prepelita si branza de burduf. La felul principal, Knorr Garde D'Or Sos Demi Glace, cocoselul de munte si dovleacul placintar au fost ingredientele obligatorii pe care concurentii le-au integrat in preparatele lor. Dupa ce au aflat cu ce elemente vor gati, finalistii au avut la dispozitie 10 minute pentru a intocmi cele doua retete (gustare si fel principal) pe care le-au prezentat ulterior juriului. Din momentul in care primul concurent a intrat in bancul de lucru, ceilalti finalisti au urmat pe rand, la un interval de 10 minute. 

Demonstratie culinara de exceptie din cadrul UniChef CUP 2023 cu Chef Giuseppe Buscicchio si Chef Robert Voicu

In timp ce finalistii asteptau nerabdatori sa afle cine va castiga competitia si juriul delibera, invitatii s-au putut bucura de o demonstratie culinara inedita, sustinuta de Chef Giuseppe Buscicchio, invitatul special din acest an, si Chef Robert Voicu. 

Giuseppe Buscicchio, bucatar Unilever Food Solutions Italia, este renumit pentru maiestria sa in arta culinara. Cu un respect deosebit pentru materia prima, lui Chef Giuseppe nu ii place sa creeaze risipa alimentara, tocmai de aceea trendul emergent din Meniurile Viitorului i s-a potrivit manusa. Chef Giuseppe a pregatit un preparat de peste in forma de rulada, pestele fiind gatit intreg si imbogatit cu aromele unor ingrediente precum ciuperci, supa clara de vita si crustacee.

La randul sau, Chef Robert Voicu a pregatit si el un preparat in concordanta cu cele mai noi tendinte culinare. Chef Robert ne-a introdus in Bucataria Traditionala Moderna cu un muschiulet de porc gatit sous vide cu sos vanatoresc, mamaliga gratinata, infuzata cu cimbru, gel de castraveti murati si o crocheta din legume radacinoase in crusta de pasta de jumari si spuma de branza de capra.

Cel mai asteptat moment al galei a fost aflarea castigatorilor UniChef CUP 2023

Juriul nu a avut deloc o sarcina usoara in a alege castigatorul celei de-a cincea editii UniChef CUP, intrucat toti cei opt finlisti au impresionat prin combinatiile echilibrate si reusite de arome si texturi. 

Cu toate acestea, cei cinci jurati au decis sa-i acorde marele premiu lui Chef Alexandru Florin Ciurea din Sibiu. Acesta a pregatit pentru starter un chis cu ardei si pulpe de la puiul coquelet, dulceata de ceapa rosie, bulete de branza de burduf cu nuca coapta, ou de prepelita, spuma de lapte aromatizat cu branza de burduf, piure de morcovi, spongei si ulei verde de patrunjel.

Pentru main course, Chef Alexandru Ciurea a optat pentru un pui coquelet in forma de rulada. Continutul ruladei a fost format din ardei rosu si galben, fasii din pieptul de pui si prosciutto. Langa aceasta s-au regasit si o galusca de cartofi umpluta cu rosie coapta, un cosulet de aspic, facut din stocul de pui, umplut cu ragu de dovleac, aromatizat cu miere si nuca coapta. Desigur, preparatul a fost completat de cateva note inedite precum spuma de patrunjel, cips, morcov blansat, piure de cartofi si sos din reductie de vin rosu cu sos demi-glace.

Locurile 2 si 3 au fost acordate lui Chef Danut Andrei Bulz, respectiv lui Chef Florin Lucian Petcu

Chef Andrei Bulz din Bistrita, castigatorul celui de-al doilea premiu, a gatit pentru inceput un bulz cu branza de burduf, ou crocant de prepelita si smantana afumata. Pentru felul principal, acesta a pregatit o balotina cu verdeturi, juez de pui, texturi de dovleac si kale crocant.

Starterul ce i-a adus lui Chef Florin Petcu din Timisoara, premiul al treilea, a fost o budinca din branza de burduf cu dovleac placintar, ou de prepelita crocant in faina de malai, spuma de verdeturi, crema de ciuperci si pamant din primerba, pudra de dovleac si decor. Desigur, primul preparat a fost completat de un main course pe masura: rulada din pui coquelet umpluta cu rosii uscate si branza de capra, piure din dovleac placintar, folosit de asemenea si pentru crumble, jeleu si gel, sos demi-glace si decor de microplante.

Iata ce au castigat bucatarii care au ocupat podiumul!

  • Chef Alexandru Florin Ciurea a fost desemnat castigator al marelui premiu UniChef CUP 2023. Pe langa training-ul culinar la Centrul de Excelenta Unilever Food Solutions din Germania si trofeul UniChef CUP, acesta a primit din partea partenerilor nostri de la Birra Moretti si un cuptor de pizza. 
  • Locul al doilea i-a adus lui Chef Andrei Bulz un robot multifunctional Thermomix.
  • Locul al treilea a fost ocupat de Chef Florin Petcu care a castigat o trusa de cutite profesionale.

Totodata, Chef Andrei Bulz a fost desemnat si castigatorul celui mai curat banc, premiu acordat in premiera de catre Pro Formula by Diversey Romania, partenerii nostri de incredere. Premiul a constat in produse profesionale de curatare si igienizare in valoare 1000 euro, ce vor fi cu siguranta de ajutor in locatia in care Chef Andrei Bulz activeaza. 

 

Pentru jurizarea acestei editii le multumim chefilor Ciprian Nicolescu, Liviu Preda, Henrik Sebok, Cristian Dumitru si Stefan Popescu. Pe langa jurizarea proriu-zisa, acestia s-au implicat intru totul, fiind alaturi de concurenti, care au reusit sa isi puna in evidenta talentul in arta culinara cu ajutorul sfaturilor primite de la acestia.

De asemenea, Gala UniChef CUP 2023 nu ar fi fost la fel fara sprijinul si prezenta partenerilor, carora le multumim inca odata pentru implicare si sustinere: Diversey Romania, Cookman, Leida, Thermomix, Crama Hamangia, Ultragreens si Chef Works.

Home
Produse
Retete
Inspiratie
Menu