Concursul UniChef CUP 2022 a avut ca mare premiu un training culinar de 2 zile in restaurantul lui Chef Roberto Fani din Luxemburg, restaurant care detine o stea Michelin inca din 2017 (RISTORANTE FANI - Restaurant Gastronomique Luxembourg). Peste 30 de participanti din intreaga tara au intrat in concurs, doar 8 dintre acestia au ajuns in marea finala, unde au gatit live 2 preparate, un starter si un main course.
Concurentii UniChef CUP 2022 au fost:
● Florin Bisoc - Perla Moldovei, Slanic Moldova;
● Alexandru Florin Ciurea - Golden Tulip Ana Tower, Sibiu;
● Tiberiu Csiszer - Butoaiele Transilvaniei, Medias;
● Raul Mihai Marin - Karma Lounge, Brasov;
● Joel Mondelo - Zen Sushi Pipera, Bucuresti;
● Liviu Morarescu - Mariko Inn, Roman, aflat pentru a doua oara in finala UniChef;
● Codrut Murgu - Rivière Brasserie, Timisoara, aflat pentru a doua oara in finala UniChef;
● Caius Mihai Sicoe, Merlot, Timisoara.
Gazda evenimentului UniChef CUP 2022 a fost Silvia Ion, managing partner la Horeca Insight Magazine. La inceputul evenimentului, Silvia a prezentat audientei informatii despre cei 8 finalisti, despre juriu dar si despre programul UniChef. Apoi au luat cuvantul Evelina Baroiu, Marketing Leader Romania in Unilever Food Solutions, divizia HoReCa si Sorin Iozu, CD Manager Romania la Unilever Food Solutions care au prezentat in detaliu viitorul proiectului UniChef.
La ora 11:00 s-a dat startul oficial al concursului, surpriza de anul acesta constand intr-un black box. Astfel ca, toti cei 8 concurenti au avut provocarea de a gati cate 2 preparate care sa fie in ton cu tematica aleasa de juriu si anume “PATRU ANOTIMPURI”, de altfel aceasta fiind si tematica tuturor celor 5 evenimente regionale care au avut loc la inceputul anului.
Dupa ridicarea black box-ului si dezvaluirea ingredientelor obligatorii, finalistii au avut la dispozitie 15 minute sa isi scrie retetele pe care vor urma sa le prepare si apoi sa le prezinte juriului.
La starter ingredientele obligatorii au fost: Knorr Condiment Lichid Roast Umami pastarnac, oua de prepelita. In timp ce, din main course nu puteau sa lipseasca Knorr Bulion Lichid Vita, cotlet de miel si conopida.
Primul concurent a intrat in bancul de lucru la 11:30 si apoi fiecare a intrat la un interval de 15 minute. Pe durata concursului, in timp ce tigaile sfariau, cutitele tocau cu rapiditate manuite de catre finalisti si emotiile erau la cote maxime, au avut loc si 3 demonstratii culinare, spre deliciul audientei.
Finalistii au surprins placut juriul cu preparate creative care au starnit apetitul publicului chiar daca degustarea pentru invitati a fost doar vizuala.
3 demonstratii culinare inedite tinute de Chefi traineri in cadrul UniChef CUP 2022
In cadrul finalei UniChef CUP au avut loc si trei demonstratii culinare de exceptie sustinute de catre Chef Liviu Preda, ambasador The Vegetarian Butcher si trainer UniChef, Chef Robert Voicu, Executive Chef Unilever Food Solutions Romania si Chef Roberto Fani de la RISTORANTE FANI Luxembourg, restaurant cu o stea Michelin.
Chef Roberto Fani a realizat o demonstratie culinara in care a pregatit un preparat potrivit ariei de fine dining si a incantat publicul cu aceasta reteta inedita: oua de prepelita posate cu mousse sau spuma de parmigiano reggiano.
Chef Liviu Preda a prezentat o reteta vegana delicioasa: lasagna descompusa cu ragu Plant Based, aromatizata cu Knorr Primerba Busuioc si asezonata cu caju si drojdie inactiva, pregatita cu NoMince din gama The Vegetarian Butcher.
Chef Robert Voicu a pregatit un muschiulet de porc in crusta de sorici crocant si miez de nuca copt, trunchi de varza gratinata, rosii coapte cu cimbru si usturoi, sos demi-glace cu infuzie de cimbru, mousse de ardei copt.
Punctul culminant al evenimentului a fost reprezentat de jurizarea preparatelor gatite de finalistii UniChef CUP 2022.
Dupa o jurizare stransa si multe emotii, a fost ales castigatorul marelui premiu si anume Chef Liviu Morarescu din Roman. La starter a gatit un piure din pastarnac cremos cu stracciatella din quinoa, ou de prepelita cu miez cleios servit cu icre de manciuria, biscuiti cu varza rosie si quinoa, ulei cu clorofila din macris, carpaccio din dovleac aromatizat cu Knorr Condiment Lichid Citrus Fresh si crumbles din varza rosie.
Iar pentru main course a pregatit un cotlet de miel cu farsa exterioara aromatizata cu pesto din rosii cherry servit cu migdale sarate si insertie de chivas, mousse din conopida afumata, textura din pastarnac prajit, praz copt si afumat cu lemn de mar, sos din vin rosu cu caramel, piure din dovleac copt cu curry si cappuccino din cafea si migdale.
Locurile 2 si 3 fiind acordate lui Chef Codrut Murgu din Timisoara si Chef Raul Mihai Marin din Brasov.
Ei au fost premiati astfel:
- Premiul I a mers la Chef Liviu Morarescu si a constat intr-un training culinar la restaurantul cu stea Michelin al lui Chef Roberto Fani din Europa impreuna cu trofeul UniChef CUP
- Al doilea premiu a constat intr-un Thermomix si a mers la Chef Codrut Murgu.
- Pentru al treilea premiu, echipa a pregatit o trusa de cutite profesionale care a fost inmanata lui Chef Raul Mihai Marin.
Pentru jurizarea acestei editii le multumim chefilor Liviu Preda, Ciprian Nicolescu, Nico Lontras, Cristian Dumitru si lui Chef Roberto Fani. Acestia au dat dovada de multa implicare, fiind alaturi de cei 8 finalisti cu sfaturi utile pentru viitorul lor profesional, motivandu-i pe acestia sa ofere tot ce este mai bun in cadrul competitiei UniChef CUP 2022, dar mai ales in meseria pe care si-au ales-o.
Evenimentul nu ar fi fost la fel fara sprijinul si prezenta partenerilor, carora le multumim inca odata pentru implicare si sustinere: Diversey Romania, Thermomix, Chef Works, Microgreens, Leida si Hausmann World.
Initiativa #ComplimenteBucatarului, noul proiect sub umbrela UniChef
Tot in cadrul galei UniChef CUP 2022, Silvia Ion a prezentat comunitatii si cel mai nou proiect UniChef, acesta fiind #ComplimenteBucatarului, un proiect care isi propune sa creeze o legatura directa intre consumatorul final si bucatar. Acest proiect isi doreste sa impulsioneze consumatorii din Romania sa aprecieze munca depusa de bucatarii din restaurante si sa ia initiativa de a oferi complimente acestora.
Poti afla mai multe despre campanie pe complimentebucatarului.ro.
Daca esti bucatar si nu esti deja in comunitatea UniChef Romania, obtine acum acces completand formularul de AICI.