Dolmades
Termenul „sarma” provine din cuvantul turcesc „sarmak”, care inseamna „rulou”, sau „pachet”. Este vorba deci despre un ambalaj, ceva care infasoara o umplutura iar in paralel se foloseste si alt cuvant turcesc: „dolma”. Dolma inseamna „lucruri umplute”, referindu-se la vegetale care sunt scobite pentru a putea primi umplutura.
In Turcia, tara de origine a acestei minunate delicatese, exista doua categorii de Dolmades: cele umplute cu o combinatie de carne tocata, ceapa, seminte de pin, ulei si condimente, ce se consuma fierbinti, si cele umplute cu un amestec de orez, ulei de masline, seminte de pin, stafide, verdeturi si condimente, ce se servesc la temperatura camerei, ca gustari.
Pita
Painea turceasca, este un fel de lipie dospita, frageda si pufoasa. Aluatul este unul bogat, cu unt si lapte iar semintele de pe aceste lipii sunt nelipsite si anume: susan si negrilica. Semintele de negrilica nu au aroma, dar cand sunt macinate sau mestecate, dezvolta un miros asemanator cu cel de oregano. Negrilica ii confera pitei un gust inconfundabil.