Retetele zonei mediteraneene se gatesc din ingrediente locale, proaspete, cat mai variate, aproape zilnic, iar cantitatile sunt mici, ele fiind gandite doar pentru o singura masa, astfel încat mesele sunt mereu proaspete si calde.
Uleiul de masline
Este ingredientul de baza al bucatariei mediteraneene, indiferent de zona. Uleiul extravirgin este cel mai consumat tip de ulei datorita calitatilor sale superioare si pentru gustul atat de apreciat.
Pestele si fructele de mare
Joaca un rol de baza iar modul de preparare preferat este gratarul sau cuptorul. Preparatele sunt puse in valoare de catre ingrediente simple cum ar fi: uleiul de masline, usturoiul si patrunjelul.
Vegetalele
Aici vom enumera rosiile, usturoiul, vinetele, castravetii, dovleceii, ceapa, lintea si nautul fac parte din meniul zilnic al regiunii. Cerealele sunt incluse si ele în bucataria mediteraneana, iar în categoria fructelor predomina strugurii, smochinele, mango, avocado si portocalele.
Mirodeniile
Foarte important în gustul final al unei specialitati mediteraneene iar rozmarinul, busuiocul, patrunjelul, cimbrul, salvia, oregano sau ghimbirul sunt nelipsite. Se folosesc atat ierburile proaspete cat si cele uscate.
Vinul
Zona mediteraneana este una dintre cele mai importante regiuni viticole ale lumii, iar consumul de vin la mese este unul moderat, nu mai mult de unul sau doua pahare la o masa principala. Ca produs derivat din struguri si din fructe, Sangria este o reteta foarte populara si care a depasit deja granitele Spaniei. Bauturile specifice anumitor tari au devenit în timp foarte cunoscute si pe plan mondial: Ouzo-ul grecesc, vinurile toscane, Sangria, etc.