Zatar
Atat o planta in adevaratul sens al cuvantului, cat si un amestec oriental de plante uscate, care difera in functie de regiune. Contine de obicei oregano sau cimbru, susan si sumac, si este deseori folosit in combinatie cu uleiul de masline, ca dip.
Chimen
Este indicat pentru un gust mai complex. Poti sa il folosesti in radacinoase, spanac prajit sau in curry.
Tahin
O pasta de susan alba si unul din ingredientele principale din humus. Este perfect de adaugat langa legume la cuptor pentru a le da o aroma de nuca sau pentru a pregati un dressing gros, cu lamaie, apa si sare.
Ras el hanout
Amestecul maroccan de condimente ras el hanout este aromat si picant si ofera savoare atat mancarurilor picante cat si dulci. Amestecul difera, dar contine de obicei nucsoara, ghimbir, coriandru, chimen, cardamom, cuisoare, scortisoara, cuisoare englezesti, seminte de anason, piper alb si negru.
Dashi
Acesta este fondul de baza al bucatariei japoneze. Este pregatit in mare parte din kombu (alge uscate si fulgi de bonito (ton dungat uscat si afumat taiat in fasii foarte subtiri, devenind astfel ca niste fulgi) si ofera acel gust umami sosurilor si supelor.
Hribi uscati (boletus edulis)
Hribul este regele ciupercilor. Atunci cand este uscat, aroma devine si mai intensa. Este condimentul perfect in sosuri si fonduri.
Soia/tamari
Acest produs secundar obtinut din fasole de soia fermentata este indispensabil in orice bucatarie. Exista in numeroase variante, de la sosul de soia japonez de o consistenta usoara pana la sosul chinezesc care este mai gros si sosul de soia indonezian, dulce.
Tamarind sau curmale indiene
Pulpa de tamarind este inchisa la culoare si are un gust dulce acrisor, usor picant. Poate fi uscata si obtinuta astfel o pudra. Adaug-o in curry, chutney si sosuri pentru o aroma mai complexa.
Boia afumata
Paprika sau boia este pudra din ardei grasi afumati, avand un gust intens de fum. Adauga peste cartofii prajiti sau la cuptor, in iaurt sau peste broccoli.
Miso
Aceasta pasta japoneza pregatita din fasole soia sau orez se gaseste intr-o gama larga de arome, de la cele sarate si picante, pana la cele dulci si delicate. Pasta are o culoare care variaza de la alba la bruna-inchisa (devenind din ce in ce mai sarata si picanta o data cu inchiderea culorii). Este folosita la prepararea de sosuri si supe, la caramelizarea legumelor sau fructelor, la prepararea de dipuri si sosuri pentru paste.
Lamaie conservata
Lamai intregi marinate cu sare si condimente, rezultand astfel o aroma deosebita. Poti adauga in salsa verde cu alte ierburi pentru pregatirea legumelor la gratar / prajite, sau foloseste-le in tocane sau la pregatirea marinadelor.